Изборник Затворити

Нова таблица срицања у радио-телефонији

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/9441

Све радио-службе у говорној комуникацији ради лакшег споразумевња употребљавају срицање знакова. Да би то могло да се ради користи се стандардизована таблица срицања тако да сви користе исти начин изговора знакова. У жаргону радио-аматери то зову и спеловање (од енглеског spell).

Таблица је једноставна. Састоји се од унапред одређених речи, појмова, који су везан за свако слово, број и знак интепункције. У условима слабије чујности, када се теже разуме говор, уместо да се изговарају речи сличе се слово по слово.

За време Југославије таблица срицања је садржавала појмове, углавном имена градова и других географских појмова из целе Југославије. Када је дошло до распада те државе, неко је закључио да треба да се промени  и начин срицања и да се из њега уклоне појмови са територија које више не припадају нашој држави.

Када је то рађено, нашу државу су чиниле Србија и Црна Гора па су употребљени појмови везани за ове две тадашње републике. И тако је било до скора.

Како је у међувремену и Црна Гора изашла из наше државе неко се досетио да опет мења таблицу срицања и да избаци појмове везане за Црну Гору који је већ одавно у службеној употреби. Нацрт новог Правилника о коришћењу радио-станица од стране радио-аматера садржи ову нову таблицу срицања и она ће са доношењем овог правилника ући и у практичну употребу.

Чему све то?

Радио-везе, а нарочито радио-аматерске, служе да спајају и повезују људе и унапређују њихову комуникацију. Неко је, из упитних „патриотских“ побуда одлучио да то окрене и искористи да људе раздваја. Ово није идеја потекла од радио-аматера јер су они дужни да поштују прописе а таблица срицања је прописана на вишем нивоу и односи се на све врсте комуникација.

Данас је у исто време и смешно и жалосно чути радио-аматере са простора бивше Југославије који у међусобној комуникацији користе исти језик, али зато различито сричу знакове. Неки су од свега тога дигли руке и користе међународно срицање (на енглеском језику).

Надам се да ће доћи време када ће се питати неки мудрији људи који ће закључити да је важније да се људи повезују и комуницирају него деле и да ћемо поново имати срицање које је заједничко за све људе који комуницирају истим језиком без обзира у којој држави живе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.