Изборник Затворити

Не брините за своју приватност – немате је

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/2849

У данашњој Политици је објављен разговор за заштитником грађана (омбудсманом), Сашом Јанковићем . Чланак се бави његовим послом и могућношћу да заиста исправља грешке државних служби и мења њихово однос прем аграђанима.

На самом почетку чланка заштитник грађана износи застрашујући догађај:

Пре извесног времена, МУП је од једне банке тражио податке о променама на рачуну једног њеног корисника. Директор банке је тражио судски налог и одбио да податке да без овог налога. МУП, уместо да прибави налог, хапси тог директора. У паници, Управни одбор банке одлучује да ипак МУП-у достави тражене податке да би директор био ослобођен.

Ствар је дошла до заштитника грађана, он је реаговао и закључио:  „МУП је прихватио сопствени пропуст и одговорио да на такав начин у будућности неће користити полицијска овлашћења“.

Тиме је посао заштитника грађана по њему завршен и он је постигнутим задовољан. А да ли грађани треба да буду задовољни да, због оваквог понашања, нико није одговарао него се ствар завршила тако што је ето МУП признао грешку?

Шта то треба да значи? Да МУП или било који други државни орган може да ради шта хоће, јер ће ионако на крају само да „призна грешку“ и решена ствар?

Док у овој држави не буде успостављена пракса да свако лице сноси озбиљне законске последице за своје поступке, а нарочито ако делује у својству државног службеника, нигде ми нећемо стићи. Наш државни систем је постављен тако да последице својих поступака сноси само пук, а они који макар мало одмакну у друштвеној лествици бивају потпуно заштићени.

Но, за то сте гласали, ви који сте гласали.

17 Comments

 1. Bebika

  Uh što ne volim rečenicu: „Vi koji ste glasali“ … grrr … zbog nje ne mogu lepo ni da se iznerviram oko postupka MUP-a ombudsmana ili šta li je već. Bolje da ovde završim.

 2. Peđa

  Ствар тако стоји: за све наопако у овој држави одговорни су на крају крајева они који су гласали.

 3. filmil

  …при чему се сервира илузија да гласање нешто може да промени.

  (хинт: сви су исти)

 4. Peđa

  Управо тако. После сваких избора гледам колико је људи изашло на гласања и пратим колико у ствари има оних који мисле својом главом – они су међу онима који нису гласали.

  Нажалост изменили су правиала гласања тако да сада мањина, и то они који не умеју да виде чему води учествовање на изборима па гласају, одређују ко ће нам радити о глави у следећој сезони. Управо ти који гласају су и одговорни за све што се у овој држави дешава.

  За ово описано у чланку нису криви ти полицајци који су хапсили, него су криви они који су изгласали такву власт која је уопште дозволила да се тако нешто може догодити, а још када се већ догодило ништа није предузела да починиоци буду кажњени.

 5. Bebika

  Upravo suprotno. Statističari (ne političari) kažu da baš oni koji ne izađu na izbore određuju rezultate. Oni kojima se ne sviđa ponuđeni izbor, treba da izađu na glasanje, ponište listić i tako ipak uđu u procenat glasača. Samim tim je i raspodela preostalih procenata drugačija.

  Oni koji ne izlaze na izbore time biraju najgoru opciju. Uvek.

 6. Peđa

  То није тачно. Правила гласања су су промењена управо зато да се искључи утицај оних који не излазе на изборе. Негласање је такође изражавање става и док је на изборим била битна изласност, негласање је поред моралне политичке поруке имало и делотвнорну улогу – не једном је гласање пропадало зато што није довољно људи излазило на изборе.

  Онда су то променили и сада није битно колико људи изађе да гласа, а они који изађу утичу на политички живот у земљи.

  Тиме је управо искључен онај еманциповани део гласачког тела које је свесно да на политичкој сцени нема никога коме се заиста може дати поверење да води државу, и које не жели да упествује у целом циркусу око избора.

  Тако машинерија сада омогућава да и неспосособни могу да преузму кормило државе, а да се власт у држави своди на политичку трговину и испуњење интереса одређених што политичких, што економских центара моћи.

  И зато нам је власт таква каква је: ради само у страначком интересу, односно интересу спонзора који стоје иза тих странака.

  Лицемерно је за то кривити нас који нећемо да гласамо. Ми врло добро видимо шта се ради и у томе НЕЋЕМО да учествујемо.

 7. Bebika

  Politika u našoj zemlji prljava je rabota. i proteći će mnogo vremena dok neki stvarno vredni ljudi ne odluče da se njome bave.

  Kakav god stav da neko ima o (ne)glasanju, ne vidim da živimo bolje. Ako je nekome uteha da nije glasao pa nije „kriv“ za ovo stanje, neka. Bar je nekome lakše.

 8. Marko

  Neglasanje u praksi znači prepuštanje drugima da donesu odluku i saglasnost sa rezultatima izbora ko god da pobedi.

  Kako god okreneš neka odgovornost uvek postoji, bilo za činjenje ili nečinjenje.

 9. Peđa

  Не слажем се. Негласање је чин протеста. Полазипште је да гласали не гласали добијамо исто те да гласање нема сврху. Раније смо негласањем могли да оборимо иѕборе али са је то немогуће, јер циљ избора више није да се спроводи воља грађана него да се врши подела власти.

 10. rafter

  definitivno neglasanje nije cin protesta!!!
  ….nekad smo govorili da je doslo vreme da pametni cute,a da su glupi progovorili? a da li je ne izlazak na izbore ista stvar? u svakom slucaju,prepustanje drugima da biraju umesto vas svakako nije pametno,jer nas je to i dovelo ovde…godinama su „pametni“ cutali, a „glupi“ izlazili na izbore i gle sad gde smo…jel nekom od tih „pametnih“ , sto ne izlaze na izbore, danas bolje,il samo mogu da pljulju na vlast (koja god da je,i kakva god da je) i da kazu da oni nisu glasali za njih…DOSTA JE BILO igre u rukavicama,skinimo ih i izadjimo SVI na izbore pa da vidimo braco Srbi, i „pametni“ i „glupi“ gde smo i sta nam je dalje ciniti…..
  …ali isto da dodam,da se zaista porba protiv sistema (onog birokratskog u opstini,posti,telekomu,MUPu…..) zaista cini kao borba protiv vetrenjaca,ali da li se zaista trebamo predati?

 11. Peđa

  Све то лепо звучи само је нажалост то скуп обичних фраза. Шта нам вреди и да сви изађемо на изборе када треба да се изјашњавамо ко је за ког лупежа.

  Немам ништа против, ви излазите на изборе и гласајте а ја у вас увек прозивати јер сте бирали лупеже.

  Хвала богу те нисам сам у свом избору, има нас много, толико да су се неки од тога уплашили.

 12. Marko

  Ako spustimo izbore na trivijalan nivo, na primer referendum o pitanju da li ce most u nekom gradu biti izgradjen na lokaciji A ili lokaciji B (ima para za samo jedan) onda oni koji nisu glasali zapravo su odabrali opciju da im je svejedno, isto kao i nevazeci listici na kojima su zaokružene obe opcije ili nije zaokruženo ništa.

 13. Peđa

  Марко не говорим ја о таквим гласањима, него о оним правим политичким изборима где се одлучује ко ће да учествује у подели власти. Управо због таквих избора ми немамо референцуме о томе где ће се градити мост него ће се градити тамо где одговара некоме ко боље подмаже кога треба.

  Ето баш ових дана су у Ужицу једну од главних улица блокирали недељу дана јер су је поново асфалтирали. Рекло би се, супер, ради се, али је квака што је та иста улица већ асфалтирана прошле године. На таквим пословима се може забушити и до 30% материјала, који уместо да је уграђен где треба заврши у приступним путевима приватних поседа политичара, бизнисмена или ко је већ у шеми.

  Све док је то тако ја нећу да гласам.

 14. Džejn

  Ponosni izborni apstinent već 8 godina. Ne bih ulazila u razloge zbog čega, Peđa je to odlično elaborirao. Srpska politička scena je posatala jedna ogromna septička jamna iz koje bih ja trebalo da, tako što zapušim nos, izaberem feces koji najmanje smrdi? Da biram ko je manji lopov, da vagam ko je manje korumpiran, da gledam ko lepše zavlači i laže narod?
  Ma ne pada mi na pamet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.