Изборник Затворити

Још један текст неовлашћено преузет са мог блога

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/755

Јесте да кажу, да кад почну да те краду знаш да ваљаш. али ја никако не могу на то да се навикнем.

Данас затекнем на блогу пинг на један свој чланак, отворим линк са кога је потекао линк да видим ко се од колега позвао на мој чланак, као што је најчешће случај, кад оно – кајла – на thedesignersblog.net затичем буквално прекопиран свој чланак, а пинг је уследио јер је тај чланак садржавао линкове ка неким другим чланцима на мом блогу.

Летимично сам прегледао овај блог и закључио да му ово није први пут већ да је на thedesignersblog.netу ствари обичај да се копирају туђи чланци и да је то окосница садржаја тог блога.

Колико видим, thedesignersblog.net не преузима текстове само од других блогера него и са других форума и сајтова уопште. Чак не скида само чланке него и датотеке и поставља код себе. Текстови су преузимани и са сајтова ИТ Свет, Бурек форум, mi3dot.com, Б92, Serbian Computers и других. Не знам да ли му је неко од њих дозволио копирање садржаја, али судећи по мом случају, сумњам. Проверите за сваки случај, можда се окитио и неким вашим добрим текстом или туторијалом.

Мој чланак који је прекопиран је Kako promovisati svoj blog, један од најчитанијих на мом блогу. Момак га је поставио код себе на сајт без икаквог претходног контакта између нас, а камоли да је питао за дозволу. Чак и не знам ко је он, мада на thedesignersblog.net видим да се зове Јован Петровић (надимак TheDesigner), да је из Мајданпека и 1990. годиште (средњошколац). Испод прекопираног текста, додуше, стоји одакле је преузет, али без линка ка оригиналном запису. Копирани текст се налази на адреси http://thedesignersblog.net/2008/11/29/kako-promovisati-svoj-blog/.

Разумем да неко повремено покупи однекуд какав добар садржај, али заснивати садржај блога на туђим текстовима, то ми некако не иде уз логику блоговања. Јоване, теби хвала што цениш мој чланак као квалитетан, али то ми покажи на одговарајући начин, а не овако.

26 Comments

 1. Deda

  Ja dodjoh kod tebe sa njegovog sajta i skorz se zbunih????
  Dobro si ga izreklamirao ovim postom, tek da znas!!!
  Mislim da nije u redu bez dogovora ili nadoknade kopirati tudje tekstove, ali isto tako , mali delic- ima nekakav link???
  Vec sam ranije komentarisao kod tebe ovu pojavu.
  Dobar si i predobar, samo guraj napred !!!

 2. bjuti

  Ако је доле написано одакле је преузето, онда то није неовлашћено. Да није написано, било би неовлашћено.

 3. Aleksandar

  Па ти Пеђа пиши глупости к’о ја, па те нико неће копирати ;) Ако већ ниси, додај пријаву на SerbianBloggers форум, и обавести момка да то не може тако.

 4. mmilan

  Kao sto rece Deda – super si ga izreklamirao.

  Ja stalno imam muke sa tekstovima (jednom su me cak potpisali kao Albert Ajnstajn, i objavili kao eBook), u pocetku sam se nervirao i jurio, onda…. pa dosadilo mi je da reklamiram tamo neke sajtove. Pravilo mi je da reagujem samo onda kada je sajt/stranica bolje rangirana od mog sajta.

  Dobra stvar je da hosting provajderi sve bolje saradjuju i rade svoj posao (najbolje iskustvo sa Sezamom)

 5. bjuti

  Кол’ко знам, по међународној конвенцији (а проверићу и којој), нема кршења права ако се пренесе текст уз потпис, који је пре тога јавно објављен. Шта да се ради – тако је.

 6. Peđa

  Бјути, потпис нема никакве везе са овашћењем. Потпис назначава ауторство (а потпис који је он ставио није довољан). Неовлашћено коришћење је коришћење без знања или дозволе аутора.

  Што се осталих предлога тиче, па да најефикаснје и јесте да га „изрекламирам“. Сачекајте пар дана да претраживачи индексирају овај чланак, па проверите на Гуглу шта ће да се види када неко буде тражио његов сајт или информације о њему.

 7. Aleksandar

  И негативна реклама је боља него никаква реклама.

  Него, не би било лоше да негде ставиш услове коришћења материјала са твог блога (мој је под CC лиценцом и јасним условима коришћења).

 8. Peđa

  Бјути, сасвим сам уверен да таква конвенција не постоји. Постоји нешто што се зове „fair use“ али то не подразумева да се може преносити цео текст већ цитати. Уз то, наша држава има сопствени Закон о ауторским и сродним правима и он је ту врло јасан. О њему сам писао у посебном чланку Колико познајете ауторско право?

  Што се услова коришћења тиче пишу на дну сваке стране: All Rights Reserved.

  Не верујем ја много у кретив комонс и сличне ствари. Ретко када је неко испоштовао било шта што сам објавио под том лиценцом, већ се подразумева да је то ем бесплатно ем слободно да се са тим ради шта год, а на ауторство нико и не помишља.

  Уосталом, објављујући своје текстове, дао сам на коришћење свима бесплатно, уверен сам да су информативни и да су многи из њих доста научили, а с обзиром да је то све на веб-у, не видим разлог зашто би то било копирано на неко друго место, када је већ свима лако доступно тамо где сам га ја објавио.

  И иначе заступам став да један садржај на веб-у треба да буде објављен само на једном месту (у границама практичности). Тако га је најлакше наћи, а и ако дође до измена оне су свима одмах доступне и нико не може да их не види зато што је негде нашао копију.

 9. bjuti

  Да, али ако си јавно објавио своје дело на медију, као што је Интернет, које има својство јавног гласила, онда се гледају још и други прописи.

  Закон о ауторским и сродним правима каже приде:

  Члан 48.

  Дозвољено је без дозволе аутора и без плаћања ауторске накнаде умножавање, као и други облици јавног саопштавања кратких одломака ауторског дјела (право цитирања), под сљедећим условима:

  1) да је дјело објављено;

  2) да се поменути дијелови, без измјена, интегришу у друго дјело ако је то неопходно ради илустрације, потврде или референце, уз јасну назнаку да је ријеч о цитату;

  3) да се на погодном мјесту наведе ко је аутор цитираног дјела, који је наслов цитираног дјела, када је и гдје је цитирано дјело објављено, односно издато.

  А закон о штампи тј. јавном информисању каже:

  III. ЈАВНА ГЛАСИЛА

  Појам јавног гласила

  Члан 11.

  Јавна гласила су новине, радио програми, телевизијски програми, сервиси новинских агенција, Интернет и друга електронска издања наведених јавних гласила, као и друга средства јавног информисања која помоћу речи, слике или звука објављују идеје, информације и мишљења намењене јавној дистрибуцији и неодређеном броју корисника.

  Када није потребан пристанак за објављивање

  Члан 45.

  Изузетно од члана 43. овог закона, информација из приватног живота, односно лични запис, може се објавити без пристанка лица на које се односи, ако:

  1) је то лице информацију, односно запис, наменило јавности;

  2) се информација, односно запис, односи на личност, појаву или догађај од интереса за јавност, нарочито ако се односи на носиоца државне или политичке функције, а објављивање је важно с обзиром на чињеницу да лице обавља ту функцију;

  3) је лице својим понашањем дало повода за објављивање информације, односно записа;

  4) је информација саопштена, односно запис начињен у јавној скупштинској расправи или у јавној расправи у неком скупштинском телу;

  5) је објављивање у интересу правосуђа, безбедности земље или јавне безбедности;

  6) се лице није противило прибављању информације, односно прављењу записа, иако је знало да се то чини ради објављивања;

  7) је објављивање у интересу науке или образовања;

  8) је објављивање потребно ради упозорења на опасност (спречавање заразне болести, проналажење несталог лица, преваре и слично);

  9) се запис односи на мноштво ликова или гласова (навијача, концертне публике, демонстраната, уличних пролазника и слично);

  10) се ради о запису с јавног скупа;

  11) је лице приказано као део пејзажа, природе, панораме, насељеног места, трга, улице или као део сличног призора.

  Дакле, као правник могу ти рећи ово:
  Мораш изричито навести на сајту да је преношење било ког дела садржаја на друге сајтове/сродне медије изричито забрањена без дозволе аутора, јер „All Rights Reserved“ поготову ако је на енглеском у принципу не значи пуно.

  Приде, имај у виду да ауторско дело, које је јавно објављено и пренешено на други медиј који је такође бесплатан и некомерцијалан – дозвољено. Наравно уз навођење имена аутора и линка ка садржају.

  Али, ако си се ти побунио, тј. рекао оном лику да склони са свог сајта твој текст, он то мора да уради без поговора.

  Сиже приче: Тумачење овога је широко, а код нас су прописи везани за Интернет издаваштво веома слаби, тј. неапдејтовани. Ми смо на Србовању такође имали проблема са разним кршењима наших права, али смо интервенцијама успели да сведемо на неку нормалну меру.

  Ех, да.. није мој циљ да некоме солим памет итд, него ме ова материја и пре занимала и још увек ме занима, тако да само преносим своја знања и искуства. :)

 10. Aleksandar

  Да, да, тај мали је у пиратској вези са оним генијем што је пробао да згрне силан новац тражећи донације од јавних медија за његов „антипиратски“ пројекат ,a href=“http://blog.urosevic.net/2007/12/20/357/legalne-hajke-i-j-majke/“>легално.орг. То су Пеђа деца којима заштита ауторских права не представља никакву препреку да безобразно краду чак и рад наших људи.

 11. Deda

  Ponovo sam se vratio na onaj sajt i video da uopste nije linkovana adresa odakle je preuzet post. U samom postu postoje linkovi, tako da je i ovaj detalj morao biti izlinkovan kao najbitniji kod preuzimanja posta…
  Izgleda da je to namerno izostavljeno jer bi onda odmah istog trena doslo do stizanja na ovaj blog, ovako , pokusaj koji se mora prekinuti kao neetican, kao nesto nedozvoljeno…
  Pedja, u pravu si da treba postojati dogovor, a ako ga nema, morao bi stajati direktan link ka celm postu, a u samom postu na onom blogu mogli su staviti po neki izvod iz teksta…
  U ostalom, ako sam nejasan, pogledajte kako to Dragan Varagic radi, kao pozitivan primer, uz dodatak sopstvenog zapazanja na post koji se citira ili ga treba u celosti procitati.

 12. bjuti

  Уф, писао сам пола сата и кепча ми није признала код. Дакле, нека за сада буде на овоме. :)

 13. Peđa

  Бјути, није ми баш јасно за шта се ти залажеш, за поштовање усвојених норми понашања или да свако поштује оне норме које жели и које му одговарају? По овоме како ти то тумачиш испада да свако може да копира шта год жели, без икаквих ограничења и норми, а то свакако није случај.

  Закон о ауторском делу је потпуно јасан. Ниси га морала цитирати, пошто је већ доступан као интегралан текст на овом блогу, а пошто си цитирала навешћу ти шта тачно није испоштовано по том закону.

  Рецимо у члану 48. стоје наведени услови за коришћење дела без претходног одобрења. Од три услова, нису испоштована два:

  – став 2 овог члана: нису цитирани делови мог чланка него је пренет дословно цео чланак као интегралан. Чланак није уметнут ради илустрациеј у друго дело, него је искоришћен у целини и независно као дело само за себе.

  – став 3 овог члана: није наведено ко је аутор цитираног дела дела и када је игде цитирано дело објављено. На страну то што се уопште није радило о цитату него преузимању целокупног дела, наведено је само где је чланак објављен, и то само као текст без линка што се на Интернету сматра као обавезно. Није наведено ко је аутор нити, када је дело објављено.

  Овај иѕвод из Закона о јавним гласалима не видим како се иједном својом речју односи на овај случај. Он се бави потпуно другом тематиком.

  Штосе тиче изјаве о забрни коришћења, Закон тако нешто не предвиђа. Он предвиђа да је ауторско дело заштићено од копирања самим чином објављивања. Све док не пише да је дозвољено копирање, Закон сматра да је оно забрањено. Порука о заштити ауторских прав акоју сам ставио на блог је, по мени, сасвим довољна. Она не служи за то да некоме забрани копирање него да га подсети да је копирање забрањено, јер сам изјавио да задржавам сва права, а право на копирање је само једно од њих.

  Ни ја ово питање нисам покренуо зато што ми је нешто претерано стало да истерујем правду. Да је тако, пресавио бих табак па би мали сада морао да се баци у трошак око адвоката.

  Само хоћу да скренем пажњу како људи олако схватају могућност да са два клика мишем преузму неки садржај и да је такво копирање врхунски чин непоштовања према некоме ко је написао какав користан чланак или упутство и учинио га доступним свима. Не ради се ту о мени, ради се о свакоме ко одваја своје време и труд да своје знање подели са другима, а блогери су листом скоро сви такви.

 14. Peđa

  Јоване, знаш ли колико ти верујем да ниси знао? Тачно онолико колико си текстова које си покупио са разних страна уклонио са свог сајта.

  mmilane, ма није ту проблем у годинама, него што се деци дају лоши примери и толерише овакво понашање, а као што видим, понеко се труди да им да за право.

  Деда, ма пусти линк, ја то гледам савим другачије. Одвојимо сам неко време да напишем чланак, дељао сам га, меркао сваку реч док нисам био задовољан, Потрудио се да урадим малоистраживање тако да тему што боље обухватим и направим текст који ће бити што информативнији и корсинији људима који улазе у блогерске воде и не знају све цаке и фазоне, и онда дође неко, клинац или не, небитно, и једним лаганим потезом то присвоји. То је такав израз непоштовања да не умем ни да га опишем речима. У ствари могу, али не пристојим речима.

  Погледај рецимо Миланов чланак на исту тему. Зар треба дозволити да такви људи револтирани копирањем, престану да пишу, или можда треба да се затварамо, да правимо приватне блогове, и кружоке људи који ће међусобно да се посећују и читају да би се тако заштитили од преписивача?

 15. Miss Cybernaut

  Ovde je rec o finesi…ukoliko se potpise izvor sakoga je preuzet sadrzaj, sve je ok.

  Ja ne znam da li je negde naznaceno bas da u slucaju interneta MORA da stoji i link…red je red, ali ne znam da li je bas prekrsaj u pitanju, mozda je pre zaobilazenje neizrecenog & nedovoljno definisanog u zakonu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.