Изборник Затворити

Пресловљавање из латинице у ћирилицу за web

Скраћена веза: https://pedja.supurovic.net/veza/654

Пишете блог, одлучили сте се за ћирилицу и желите да на њега пребаците неке своје чланке које сте писали латиницом? Откако сам почео да активно пишем блог свакодневно се срећем са овим проблемом јер настојим да многе своје чланке које сам којекуде објављивао ставим овде на једно место.

Одличан алат за пресловљавање латиничног садржаја у латинични је програм Вучко Александра Веселиновића. Програм ради одлично, јер се Александар добрано потрудио да реши недоумице које су неизбежне када се срспак латиница пребацује у ћирилицу, због дублета (двојних знакова који у неким речима представљају једно слово а у неким два). Једина незгодација је што овај програм ради са датотекама на диску, а мени је за блог потребно да то урадим на брзину, у меморији, са текстом који сам копирао однекуд. Снимање текста у датотеку да бих га конвертовао ми је непотребна компликација.

И за то постоји решење, Алекса је направио и JavaScript верзију програма Вучко, која ради исту ствар али је доступно као веб страница. Он је ту страницу назвао JavaScript имитација Вучка, зато што ту ипак није могао да употреби сву моћ и интелигенцију програма Вучко, већ се ради о релативно примитивном и сировом пресловљавању латинице у ћирилицу, без много интелигенције.

Међутим, како обично не пресловљавам велике текстове, неодостаци ове JavaScript верзије ми не сметају. Јесте да ће он nj увек превести у њ а и енглеске речи ће пресловити у ћирилицу, то се лако види и исправи ручно на малој количини текста. Оно што је најважније, то је да не морам цео текст да прекуцавам изнова.

Ако имате исте потребе, ето вам добре препоруке: JavaScript имитација Вучка. Једноставним copy&paste пренећете латинични текст на свој сат пребацујући га у ћирилицу.

Ех да, ако вам је потребно обратно пресловљавање, из ћирилице у латиницу, овај JavaScript и то може да уради.

Слични чланци

10 Comments

 1. Дарко Бабић

  Да ли неко може да се позабави прављењем пресловљача за ћирилицу у арабици и обратно?

  А آ
  Б ب
  В و
  Г غ
  Д د
  Ђ حٚ *
  Е ه
  Ж ژ
  З ز
  И اى
  Ј ي
  К ق
  Л ل
  Љ ڵ
  М م
  Н ن
  Њ ںٛ *
  О ۉ
  П پ
  Р ر
  С س
  Т ت
  Ћ حٛ *
  У ۆ
  Ф ف
  Х ح
  Ц ڄ
  Ч چ
  Џ ج
  Ш ش

  Напомена: Словима Ђ, Ћ и Њ су изнад накалемљени знаци ˆ U+02C6 и ˇ U+02C7.

 2. Никола

  Да ли постоји неки додатак који ради обрнуто од СрбТрансЛатин, тј. читав Бордпрес блог пребацује у ћирилицу?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Попуните израз тако да буде тачан: *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.